Slatkiši za godinu dana poskupeli 27 odsto

Bez autora
Sep 25 2011

Domaći slatkiši poskupeli su od početka godine, u nekoliko navrata i zavisno od proizvođača, u proseku za petinu. Ali i pored toga, dobavljači konditora poslali su i ovog meseca nove cenovnike trgovinskim kućama za keks, biskvite, napolitanke, čokolade, bombone. Vodeći proizvođači slatkiša izračunali su da bi njihovi proizvodi trebalo dodatno da poskupe za dva do 18 odsto. Kako su objasnili, glavni razlog je rast troškova poslovanja - skuplje sirovine, ambalaža, energenti... Polučokoladirani keks od 60 grama skuplji je za dva odsto i sada košta 34, a integralni „velnes“ za 10 odsto i umesto 95 košta 104 dinara za pakovanje od 210 grama. Mleveni posni keks od 300 grama sada je za 15 odsto, odnosno za devet dinara skuplji i košta 68 dinara. „Noblice“ od 125 grama su sa 40 poskupele na 44 dinara, a „trik“ sa kikirikijem skuplji je za dinar, odnosno 10 odsto.

Slatkiši za godinu dana poskupeli 27 odstoDomaći slatkiši poskupeli su od početka godine, u nekoliko navrata i zavisno od proizvođača, u proseku za petinu.

Ali i pored toga, dobavljači konditora poslali su i ovog meseca nove cenovnike trgovinskim kućama za keks, biskvite, napolitanke, čokolade, bombone...

Vodeći proizvođači slatkiša izračunali su da bi njihovi proizvodi trebalo dodatno da poskupe za dva do 18 odsto. Kako su objasnili, glavni razlog je rast troškova poslovanja - skuplje sirovine, ambalaža, energenti...

Polučokoladirani keks od 60 grama skuplji je za dva odsto i sada košta 34, a integralni „velnes“ za 10 odsto i umesto 95 košta 104 dinara za pakovanje od 210 grama.

- Mleveni posni keks od 300 grama sada je za 15 odsto, odnosno za devet dinara skuplji i košta 68 dinara - kažu nam u jednom supermarketu.

- „Noblice“ od 125 grama su sa 40 poskupele na 44 dinara, a „trik“ sa kikirikijem skuplji je za dinar, odnosno 10 odsto.

Konditor „toto“ od 275 grama posle nedavnog poskupljenja staje 82 dinara. Tabla mlečne čokolade od 100 grama sada dostiže i do 145 dinara, dok za istu količinu tvrdih bombona valja izdvojiti do 73, a napolitanki do 96 dinara. Razne čokoladice poskupele su ovog meseca za dinar-dva po komadu, pa im je sada cena 13 i 14 dinara.

Lista poskupljenja tu se ne završava. Trgovci kažu da su dobili najave da će do kraja meseca poskupeti do 20 odsto i pakovane grickalice, kao što su kikiriki, pistaći, badem...

- Slabljenje kupovne moći stanovništva smanjilo je ukupnu potrošnju konditorskih proizvoda i domaćih i uvoznih za čak 14 odsto - kažu u Grupaciji prehrambene industrije.

Domaći proizvođači konditora su, kako kažu, u teškom položaju, jer je previše liberalizovan uvoz, dok su oni opterećeni 30 odsto većim izdacima kroz carinske dažbine. Država je, smatraju proizvođači, zdravu izvoznu granu, koja je uložila u tehnologiju i ima brendove i tržište gde može da izvozi, dovela u situaciju da bude nekonkurentna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik